петак, 14. јануар 2011.

Havaji

Arhipelag Havaji je najizolovaniji na svetu, oko 4.000 kilometara od najbližeg kontinenta - Severne Amerike. Kada je kapetan Džejms Kuk otkrio ovaj predivni arhipelag, koji je prvobitno bio nazvan Sendvička ostrva, nije mogao ni da sanja kakav raj je ponudio ostatku sveta. Havaji, 50. država SAD, fantastičan su miks polinežanske, američke i azijske kulture.

Ovde se mogu videti vulkanska lava, bogata tropska vegetacija, duboki kanjoni i klisure i kilometrima duge plaže sa najfinijim belim peskom. Ovde baš sve ima treperavi prizvuk avanture: od kupanja u bistrom moru, preko ronjenja oko koralnih grebena, jahanja, šetnje kišnim šumama, do gledanja u zvezde s vrhova planina. Havaji, tako veliki i tako visoki, imaju baš sve svetske ekosisteme na svojoj teritoriji. Havaji, mesto rođenja Kamehamehe Velikog, ujedinitelja, odlikuju se odlično očuvanim kulturnim nalazištima, od drevnog kamena - heiau (hramovi) do svetilišta odbrane.

Čak i ako lomite jezik pokušavajući da izgovorite ta imena, zaslepljujuća mana (duhovnost) ovih mesta potpuno će vam obuzeti srce. Na ostrvu se nalazi pet vulkana. To su: Kohala - najstariji i ugašen vulkan, Mauna Kea - uspavani vulkan, ujedno i najviši na svetu, Hualalai - vulkan koji miruje, Mauna Loa - najveći aktivni vulkan na svetu, Kalauea - najaktivniji vulkan na svetu, a ujedno i deo vulkanskog nacionalnog parka Havaja.
 
Havaje s pravom smatraju najekskluzivnijim letovalištem na svetu, a njegovu plažu Vaikiki jednom od svetskih atrakcija. Sve je na njoj podređeno ukusu bogatih turista, pre svega Amerikanaca. Ali, ako ste za drugu vrstu odmora, potražite neka druga, skrovitija mesta, domorodačke zajednice i, ako imate sreće, s ostrva ćete poneti najbolji suvenir - susrete s ljubaznim i nasmejanim lokalnim stanovnicima koji će vam predstaviti život i svu kompleksnost pravih Havaja. I ne zaboravite: kada vam kažu „aloha", to nije samo zdravo i do viđenja. „Aloha" je i ljubav i prijateljstvo, hvala i volim te, razumevanje i opraštanje. Sve uzvišene emocije, misli i želje spojene su u toj maloj reči.

 

Boginja vatre
Prema predanjima lokalnog stanovništva, Pele, boginja vatre, čije ime u prevodu znači „ona koja oblikuje svetu zemlju", zaslužna je za nastanak ostrva i s njenim imenom povezane su mnoge legende. Jedna od najpoznatijih govori o tome da boginja kažnjava sve koji uznemiravaju njen dom ili iz njega nešto ukradu. Legenda je potkrepljena hiljadama pošiljki koje iz celog sveta stižu u nacionalni park. One sadrže kamenje koje je završilo u torbama turista kao suvenir. Sve te pošiljke propraćene su porukama u kojima „lopovi" mole boginju da im oprosti grehe i primi nazad ukradeno kamenje, jer otkako su sa sobom poneli „suvenire" s ostrva prati ih nesreća.




                                                                                    piše i uredjuje
                                                                                    Bojan Stojanović

Нема коментара:

Постави коментар